31-12-05

breekbare jaren

Oudejaarsavond. De kaasschotel was eenvoudig lekker, het stokbrood knapperig vers. Als tussendoortje nog even onze, vanmorgen met sneeuw en modder besmeurde, loopkleertjes uit de wasmachine halen. (Alhoewel de natgladde ondergrond weinig goeds voorspelde, zijn we er toch maar voor gegaan. Het was oppassen geblazen, een strak tempo hebben we zeker niet kunnen aanhouden. Maar ja, we hebben het toch maar gedaan en morgen gaan we weer, mijn loopman en ik). Terug bij de culinaire les: na voornoemd tussendoortje is er als toemaatje nog een bolletje ijs en zelfs het "toefje" zal niet ontbreken. Zo sluiten wij het jaar voldaan en vredig af, de avond kabbelt naar zijn eind met een boek en wat muziek. Rustig kantelt ons jaar.
Ook met mijn ma heb ik deze namiddag langdurig afscheid genomen van weer een jaar. De jaren beginnen op haar leeftijd op elkaar te lijken, onbewust zwaarder door te wegen ook. Haar chronisch astma speelde haar vandaag serieus parten. Ik kon enkel hulpeloos en bang toekijken wanneer weer een onbedaarlijke hoestaanval de kop opstak. In de tussentijd heeft zij in een brokkelige monoloog haar verhaaltjes opgestapeld. Ik ben dit scenario al gewend. Haar wereldje is ook zo kleintjes geworden, met respect, geen verwijt. Zij vult haar dagen met TV-kijken (jawel, "kijken"), aan het raam "naar buiten kijken" en "uitkijken" naar de komst van haar dochters. Ze was toch zo graag door haar kinderen, klein- en schoonkinderen omringd geweest morgen, op nieuwjaarsdag, samen aan de feesttafel. Het lijkt evenwel geen haalbare kaart meer wegens haar onvoorspelbaar wankele gezondheid.Wij gaan morgenavond (zoals door haar verzocht) alvast langs en zullen haar een zoveelste welgemeend gelukkig en gezond jaar toewensen. Zolang het nog mag kunnen, graag gedaan moedertje, het is ons een gunst!

22:34 Gepost door loretta rose | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

groetjes Ik hoop van harte dat je nog lang van je moeder mag genieten..Dit is heel mooi neergezet.Mag ik jullie allen een fijn nieuwjaar toewensen met een goede gezondheid

Gepost door: de astroloog | 01-01-06

Bedankt voor het bezoekje aan mijn blog. Leuk weer een veertiger erbij te hebben, succes met je blog en een goed 2006.
Groet

Gepost door: Purplerose | 01-01-06

bedankt voor je bezoekje. Ik wens je veel sterkte voor je mama en jezelf. Ook voor je gezinnetje de beste wensen voor 2006!


Kaarsen zetten mensen in vuur en vlam

Ze doen hoop opflakkeren

En vertrouwen oplaaien,

Brengen licht en geven warmte.

Een aanstekelijk 2006 toegewenst!

Liefs, paulien

Gepost door: paulien | 02-01-06

De commentaren zijn gesloten.