13-04-06

lof voor de prof

Gisteren had ik, samen met een paar collega’s, de gelegenheid om een bijscholingsvoordracht bij te wonen. Het onderwerp leek boeiend en ik voel me ook nooit te oud om nog nieuwe dingen op te steken. De lesgever was een oud-pupil van mijn ex-baas, Prof. Em. Joseph VDP. Die man, tevens bacterioloog, stak zijn bewondering voor mijn oud-baas niet onder stoelen of banken. Al heel gauw vermeldde hij, aan de hand van nostalgisch beeld-materiaal, de naam van Prof. J. Vandepitte. Een groot bacterioloog, tot ver over de landsgrenzen een gekende naam.

Eind jaren tachtig liet hij zijn taak, met de nodige spijt, over aan een zachtmoedige opvolger.

Achter de schermen bleef hij wel nog actief het wondere wereldje van de micro-organismen volgen. Hij kwam nog geregeld langs op het labo dat ooit het “zijne” was.

 

En ja, zo ook gisteren, na de voordracht! Dit is echt wel een geval van verregaande telepathie. Is het toeval dat hij net nu langskomt? Even hou ik de adem in van pure verbazing. Nee toch.
Een grijze man wenkt me vanachter de vergrendelde deur van ons bacteriologie-domein.
Beetje lachwekkend gezicht, maar ik haast me om mijn zichtbaar ouder geworden baas binnen te laten. De begroeting is heel enthousiast, van weerskanten. Ik deel hem mee dat hij net nog ter sprake en in beeld kwam tijdens de les parasitologie. Hij is vereerd en lacht gul terwijl hij me aandachtig bekijkt. Hij noemt me nog steeds correct bij naam. Vierentachtig is hij nu. Hij loopt met de schouders ietwat schever dan eertijds en sleept lichtjes met één been sinds zijn heupoperatie. Verder is hij nog de alerte en intelligente man met de spitse humor en de meest onverwachte opmerkingen. Net zoals vroeger, kijkt hij ook nu niet weg van (euh) de vrouwen. Een kleine anekdote. Ik herinner me nog als gisteren die prille werkdag op het labo dat hij me, als grote baas, zei dat ik “naakt” was. Ik tastte meteen, een beetje roodaanlopend, langs mijn lichaam om te ontdekken waar er iets fout zat aan mijn kledij. Bleek eenvoudig dat ik die dag mijn oorhangers niet aan had, een attribuut dat gewoonlijk deel uitmaakt van mijn dagelijkse outfit. Hij (‘womanizer’) had de fout ontdekt!

 

Terloops vertelt hij me dan ook dat hij niet meer met de auto rijdt. Te gevaarlijk! Ja, sorry, zeg dat wel! Zelfs toen hij nog veel jonger was, riskeerde je het vege leven als je met hem meereed. Knipperlichten kende hij helemaal niet, constante snelheid al evenmin. Bij het parkeren raakte hij gegarandeerd en zonder enige schroom de voor-, achter- of naast hem gestationeerde wagens. (Was er een probleem?). Verstandig besluit van de man om met de trein van de kust, waar hij nu rustig resideert, veilig naar Leuven te sporen.

 

Ondertussen drentelt hij verder naar collega Pol. Wederom een uitbundige begroeting. Weer een ander verhaal. Hij brengt ons en “zijn” labo, waarvan hij als historisch stichter geldt, nog graag een bezoek, dat is grappig ge-nieten voor iedereen.

Hij fleurt op bij het weerzien van zijn oude vertrouwde personeel… maar kijkt met argus-ogen naar de modernisering die is doorgevoerd. Hij was de man van het manuele werk en vertrouwt het ver-technologiseerde wereldje niet echt. Ik merk het als hij wegslentert, iets meer gebogen en nog trager als toen ik hem binnenliet… Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan.

 

 

20:40 Gepost door loretta rose | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

freud freud zou wel wat kunnen doen met een aantal elementen uit deze geschiedenis...

Gepost door: martin | 14-04-06

voer voor psychologen @martin
ik meen een suggestie van jouw kant te vermoeden maar ben me nooit expliciet van iets bewust geweest, ik pleit alleszins onschuldig...

Gepost door: loretta | 14-04-06

Pasen Spijtig dat je moet werken dit weekend maar ja kan gebeuren hé
Ik wens een fijne Pasen toe en geniet achteraf van je vrije dagen
Groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 15-04-06

*** Fijn om je ex-baas zo nog eens terug te zien, zeker als je er een goede band mee had. Lijkt me inderdaad een 'vrouwenkenner'!
Fijne Pasen morgen!

Gepost door: lievekeh | 15-04-06

dank je lorettarose...
En neen, ik laat me niet hangen hoor.

Gepost door: M | 15-04-06

Hé Lorettarose, Hier ben ik weer even!
Ik wens je een héle fijne woensdag!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 19-04-06

:-) Mooi verhaal ...

Groetjes, P.

Gepost door: Novemberboy | 19-04-06

Goede morgen En een zonnige dag nog
groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 20-04-06

De commentaren zijn gesloten.