02-05-06

exit klus-papa

Het lang weekend zit er voor mij ook op. Mijn vrije driedaagse ging van start op zondag. De voorspellingen van weerman Marc (http://marcozuidpolo.skynetblogs.be) waren correct. Vanaf woensdag zouden zomerse temperaturen hun intrede doen. Zo zal blijkbaar geschieden, want tot vandaag hoefden we ons nog niet te tooien met blote benen, strakke topjes en fleurige kleurtjes. Mijn plannen om de beperkte border in ons tuintje van onkruid te ontdoen, heb ik ook opgeborgen. Bij twaalf graden vind ik daar niks gezellig aan.

 

Nochtans, sinds een paar jaar, is dit taakje voor mij weggelegd. Tot mijn schoonvader ziek werd, onderhield hij ons tuintje. Hij kwam wekelijks bij ons langs om allerlei klusjes op te knappen. Hij was in vele stielen onderlegd. Hij zocht en vond voor elk probleem een oplossing. Hij hielp ons steeds uit de nood. Wij hoefden dan ook geen vakmensen te contacteren. Schoonpapa stond altijd paraat met raad en daad. De tijd van de daden is nu voorbij.

 

Vier jaar geleden kreeg mijn schoonvader gezondheidsproblemen. Een ope-ratieve ingreep was noodzakelijk maar had hoge slaagkansen. De kwaad-aardige celletjes werden in een beginstadium ontdekt. Het woekerende gezwelletje werd met succes weggenomen en nabehandeling was niet nodig. Buiten een paar ongemakjes zou mijn schoonpapa herstellen van zijn plotse lichamelijke kwaal. Maar dat hadden wij verkeerd gedacht. Toen de euforie een drietal weken na de operatie was weggezakt, bleef de man hulpeloos zwijgend in zijn zetel zitten. Alle interesses weg, elk optimisme zoek, lichamelijk en geestelijk futloos.

De noeste werker, de realistische denker, de intelligente man zat ineenge-doken voor zich uit te staren. Zijn wereld was blijkbaar ingestort. Psycho-logische begeleiding leek een mogelijke oplossing voor het neerslachtige probleem van schoonpa, maar hijzelf gaf geen gehoor. Het was hard om aan te zien hoe een verstandige en opgewekte man veranderde in een compleet ander persoon. Had zijn (volgens hem onterecht genezen verklaarde) kwaal zulke impact op zijn psyche? Voelde hij zich aanvankelijk verlaten door de wetenschap en misschien in een later stadium door de eigen familie. Wij deden wat we konden, maar vanuit ons standpunt was er machteloosheid.

 

Onze klusjesman gaf het klussen volledig op. Spijtig, hij was een bereidwillig helpende en lieve man voor ons en voor de vele anderen die op hem een beroep deden. Ik durf toegeven dat ik hem mis en af en toe met de handen in het haar zit als er zich onverwacht een technisch defect voordoet hier ten huize. Mijn schoonvader gaf me onlangs zijn electrische zaag mee zodat ik de vier coniferen in ons hofke kon inkorten. Zal ik M. dan maar vragen om de ladder vast te houden om deze klus te klaren? M. kan helemaal niet zagen, zeker niet electrisch (zegt hij).

 

 

20:28 Gepost door loretta rose | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

handwerk Geen compassie, loretta, duw hem die zaag in zijn handen en doe hem maar goed zweten. Als hij het niet elektrisch kan, ik heb hier nog een hand-zaagje liggen...
merci voor de waardering voor mijn handgemaakte weerbericht.
Slaap zacht een verkwikkende nacht.
marc

Gepost door: marc | 02-05-06

dag dag loretta, blij dat ik terug ben

Gepost door: martin | 03-05-06

aan de bezoekertjes @marc: enkel als M. aan zijn pc zit zijn de risico's beperkt, dat handzaagje durf ik echt niet komen halen...

@martin: ja, ook blij dat je ons weer van leesvoer voorziet

Gepost door: loretta | 03-05-06

Wildtuintjes zijn nog zo schoon ;-). Misschien moet je M maar een bijl in zijn handen duwen ? Dan kan hij zijn woede botvieren ... alhoewel, laat die jongen maar liever gaan lopen ...
U schrijft trouwens bijwijlen wondermooie dingen ... is dit een geval van de hond zijn vlooien ? Of liggen de aardstralen bij jullie thuis gewoon perfect ?
Greetings

Gepost door: Jo | 06-05-06

fijne zaterdag fijne zaterdag en zondag, loretta

Gepost door: martin | 06-05-06

@jo een paar keer per week een loopje samen met M. en af en toe een eenvoudig verhaaltje... ja, dat lijkt hier aardig te lukken.
groetjes

Gepost door: loretta | 06-05-06

De commentaren zijn gesloten.