15-06-06

gabber Gyba

Vanmorgen zat er een kort berichtje van collega Gyba in mijn mailbox. We kennen mekaar al meer dan vijfentwintig jaar. Gyba en ik begonnen toen, samen met nog een paar leeftijdsgenoten, op hetzelfde labo te werken. We waren streekgenoten en verstonden mekaar perfect, zelfs wat ons dialectisch taalgebruik betreft. Vandaag schreef hij een paar lieve lijntjes die een spontane glimlach bij me ontlokten. Deze flatterende streling heeft me in een mijmerflits meegevoerd naar vroeger toen we als prille twintigers onze loopbaan begonnen.

 

Aan dezelfde werktafel, bij eenzelfde bunzenbrander en achter onze enige microscoop zochten we naar salmonella, colibacillen, meningokokken en nog een resem andere bacteriën. Het ging er best gezellig aan toe tijdens de werkuren. Maar ook onze middagpauzes waren een uitbundig verzet. We aten talloze pikante spaghetti’s bij Alex van “De Pint”. Toen Alex zijn eetcafeetje overliet, vonden we de pizza’s van ‘De Kruimel’ een meer dan behoorlijk alternatief. In de zomer waren er de terrasjes van de Leuvense Oude Markt voor een frisse pint. Een valabel alibi vonden we steeds en aan ambiance ontbrak het ons zelden. We rolden zorgeloos door onze jonge dagen.

 

Ondertussen zijn we al verschillende jaren verder en is onze werkplek verhuisd van het centrum van Leuven naar de hoog- en afgelegen Gasthuisberg. We zoeken nog steeds naar dezelfde bacteriën (inclusief de vermaarde ziekenhuisbacterie!) en genieten nu in de grote personeels-cafetaria van de massakeuken. We houden het nog plezant maar zijn wel minder uitbundig. We zijn een stuk bezadigder geworden. We dragen ook al een degelijke portie levensjaren (levenswijsheid?) met ons mee. Als jonge laborantjes tuimelden we onbezorgd door de wereld, ons nauwelijks bekommerend om de soms trieste realiteit rondom ons.

 

Vandaag zijn het andere tijden, benarder blijkbaar. We horen enkel nog angstaanjagende berichten, of is dat inbeelding? Is de wereld dan zoveel slechter geworden de laatste twintig jaar? Is het een idee fixe dat de criminaliteit alsmaar toeneemt? Worden we daardoor met beide voeten op de grond gedrukt, of staan we ongewild onder invloed van de op sensatie beluste media? Eigenlijk weten we het zo goed niet meer, we zijn een heleboel zekerheden kwijt. Behalve die éne zekerheid: dat we op een paar oude getrouwen kunnen blijven rekenen. Gyba, mijn beste soulmate, laat het toontje tussen ons frivooltjes blijven? Dat is toch hebbes.

 

 

 

22:09 Gepost door loretta rose | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

schelm Zoals elke avond, nog even voor het slapen gaan, smurf ik nog even door mijn emails en zwerf ik naar enkele favoriete blogs. Het is dan ook 'verschieten' als ik nog even bij jou blogje beland. In enkele seconden stormen massa's beelden van mijn laborantencarrière door mijn hoofd.
Wat zal het worden deze nacht? Liggen woelen of met een grijns in slaap vallen?
Je hebt iets van een schelm, Loretta'tje.

Gepost door: gyba | 16-06-06

Goh, Loretta... als je eens wist wat dit postje allemaal met mij doet...
Veel goede herinneringen komen naar boven. Maar het lijkt allemaal zo ver weg, lijkt haast een ander leven...
Ik mis het laborantenleven nog altijd, maar jij liet het voor mij weer even tot leven komen.

Gepost door: kaatje | 16-06-06

Hallo Dit kom je zelden tegen , en gelijk heb je dan als je zegt hebbens
En je werkt dus in Gasthuisberg ,als ik dat eerder geweten had
Ik ben daar verleden zaterdag geweest en wel om 7u30 s'morgens
wel heel vroeg hé als je van Antwerpen moet komen een kindje van mijn werk heeft er een nuerologisch onderzoek gehad
Als hij nog ééns moet gaan laat ik het weten ,
Ik wens je alvast een fijn weekend toe
groetej sNinne

Gepost door: Ninne | 16-06-06

bang oei, wat maakt me dat allemaal bang. salmonella, en vooral die ziekenhuisbacterie. mijn schoonbroer is er bijna aan gestorven. ik durfde hem niet bezoeken, uit schrik het ook te krijgen.

maar niettemin een heel mooie stukje, loretta. zo levendig en echt.

nog een mooie weekend gewenst, zonder bacterieën en virussen.

Gepost door: martin pulaski | 17-06-06

Goede morgen Loretta! Ik kon niet meer slapen!
Ik ben dan maar opgestaan om mijn blogronde te doen ;-)
Pas 6 uur en het zonnetje komt al piepen! Dat belooft!
Ik wens je een hele fijne zondag toe!
Lieve groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 18-06-06

De commentaren zijn gesloten.