25-06-06

ode aan Ronny

Vanmorgen wachtte ik in de Super GB geduldig mijn beurt af aan de kassa toen ik het gezelschap kreeg van Ronny. Deze jonge dertiger is lichamelijk gehandicapt en ook mentaal hoort hij niet tot de best bedeelden. Ronny draagt steeds sobere maar ‘proper-gewassen’ kleren, zijn haren en snor zijn altijd lijnrecht in model geknipt. Zijn gebit lijkt danig gehavend, de bruine afbrokkelende tanden lachen me niet echt appetijtelijk toe.

Ronny en ik maakten reeds eerder kennis in dezelfde omstandigheden, aan-schuivend in een lange, traagvorderende rij aan diezelfde kassa. Ook vandaag trok opgewekte Ronny me ongevraagd maar spontaan zijn leefwereld in. Het uitgebreide verhaal van zijn twee deugniet-poezen en zijn 10-jaar oude keffende hondje hoorde ik een vorige keer. Vandaag kreeg ik enthousiaste uitleg over de twee lege Chiquita-bananendozen die hij, naast zijn pot platte kaas, meezeulde naar de kassa.

Ronny had die dozen zomaar gratis voor niks gekregen van het winkelpersoneel. Ja, gelukkig kent hij iedereen, en alleman hèm! Hij hoopte ook nog dat al zijn vrienden hem vandaag niet lastig zouden vallen want hij wou zijn kamer eens grondig en liefst ongestoord opruimen. Vandaar die dozen! Of wat had ik gedacht?

Ik had het allemaal begrepen en wenste hem succes met zijn geplande werkzaamheden toen ik hem aan de hoopvol kijkende kassierster overliet.

 

Na de middag zag ik Ronny, staand naast de chauffeur (chauffeuse?) van de lijnbus, alwaar hij waarschijnlijk zijn drukke verhalen verder zet. Ronny rijdt naar dagelijkse gewoonte zijn gratis rondjes mee met de bus. Dat is ook altijd zichtbaar genieten voor hem.

 

Het stoort me niet als Ronny me aanspreekt. Zijn simpele gesprekjes zijn best grappig.  Ik verkies het korte babbeltje met Ronny zelfs boven de lange mono-logen van zichzelf ‘au-serieux’-nemende veelpraters. Ronny doet geen mens kwaad.  Hij is duidelijk gelukkig, op zijn eenvoudige en minder-bedeelde manier. Zalig de armen van geest, Ronny is zeker niet zielig. It’s all in the family.

 

 

15:58 Gepost door loretta rose | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Wat een lief stukje over en door een lief mens...
Volgens mij is Ronny heel gelukkig in zijn wereldje. En jij maakte hem vast nog wat gelukkiger door zijn verhaal te willen aanhoren. Niet iedereen neemt daar volgens mij de tijd voor.
Liefs,
K.

Gepost door: kaatje | 25-06-06

:-) Mooi Loretta, laat dit een leidraad zijn voor ons allemaal.
hartelijks,
Iris

Gepost door: Iris | 26-06-06

Spinvis 'Ronny gaat naar huis' een prachtig nummer van spinvis. Jouw verhaal deed me er inmiddellijk aan denken. Zit volledig in de zelfde sfeer.
lieve groet, lieve loretta.

Gepost door: marc | 26-06-06

Hallo Ja die mensen zijn echt heel natuurlijk en lief
Fijn van je om er aandacht aan te geven
En ja mijn laatste weekje werken en dan zijn wij er mee weg
nog een fijne avond allé bijna nacht
groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 26-06-06

re-actie op jouw inbreng in mijn blog.
Begrijp het Loretta, afscheid nemen is altijd weer een stukje loslaten van wat misschien op termijn juist bindt.....
lieve groet,
Iris

Gepost door: Iris | 27-06-06

woordgebruik zou ik er even op mogen wijzen dat je bij het woord "gehandicapt" eerst en enkel kijkt naar de handicap; als je zegt : persoon met een handicap, dan kijk je eerst naar de persoon, daarna pas naar zijn of haar beperkingen
misschien lijkt dit muggezifterij, maar je woordgebruik vertelt wel hoe je naar mensen (al dan niet met een handicap) kijkt

Gepost door: oranje kikker | 28-06-06

een ode = een ode beste kikvors, ik ervaar je eerder als een arrogante kwal, het was net mijn bedoeling om de jongen Ronny in zijn eigenwaarde te laten, kom dan alsjeblief niet aandraven met steriel getheoretiseer, dat werkt op mijn morele zenuwen, sorry, dit is niet mijn gewone taalgebruik, maar ik vind je intellectueel oneerlijk, wat moet ik me bij jullie vereniging voorstellen, een stelletje wereldvreemde kabouters, oranje dan nog wel, pure kitsch?

eindgroet, al goed,
loretta.

ps: ik beschouw dit als een finaal debat, ik wis je voortaan (zoals die beledigende eerste keer)

Gepost door: loretta | 28-06-06

:-) lieve Loretta, bedankt voor jouw warmte en de rest....
Iris

Gepost door: Iris | 29-06-06

fijn weekend heel mooi , teder , warm ...Last night I asked my angel to watch over you... but he came back soon. I asked 'why?' He smiled and said: 'An angel doensn't watch over another angel...." liefs lien

Gepost door: lien | 01-07-06

eindelijk eindelijk heb ik dit mooie stukje kunnen lezen. zo vol mede-leven. en inderdaad, die muggenzifterij is totaal naast de kwestie. overigens is 'persoon' ook een belanden woord, met soms nogal negatieve connotaties. ha ha!

Gepost door: martin pulaski | 03-07-06

De commentaren zijn gesloten.